Националните музеи на България, Сърбия и Република Северна Македония подписват 

...
Националните музеи на България, Сърбия и Република Северна Македония подписват 
Коментари Харесай

Националните музеи на България, Сърбия и РСМ подписват споразумение за съвместна дейност

Националните музеи на България, Сърбия и Република Северна Македония подписват  съглашения за взаимна активност.

Споразуменията ще бъдат подписани сред Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, Националния музей на Сърбия и Археологическия музей на Република Северна Македония, осведомят от пресцентъра на Министерството на културата.  

Церемонията по подписването ще се състои на 1 декември 2022 година, четвъртък, от 10.30 часа в зала " Колегиум " на Министерство на културата на Република България. Музеите ще бъдат показани от своите шефове. На събитието ще участват министърът на културата на Република България проф. Велислав Минеков и техни превъзходителства посланиците на републики Сърбия и Северна Македония в България – доцент доктор Желко Йович и Агнеза Руси Поповска.

Събитието е естествено продължение на политиката на интензивно културно съдействие, която получи и подтик с откриването преди дни на новата постройка на Българския културно-информационен център (БКИЦ) в Скопие и ползотворната среща на двамата министри на културата на Република Северна Македония и Република България.

Основна задача на споразуменията е реализирането на взаимен план сред трите национални института за показване поредно на обща галерия в Скопие, Белград и София. В изложбата би трябвало да бъдат показани материалите и историята на изследване на античния некропол, открит през 1918 година при Требенище (близо до северния бряг на Охридското езеро) по време на строителни действия от страна на български инженерни елементи и по-късно проучван от български, сръбски и македонски археолози през разнообразни десетилетия от XX век.

Цел на изложбата и на плана е освен да бъдат събрани за пръв път след 100 години извънредно представителни находки, които през днешния ден се съхраняват в музеите в София, Белград, Скопие и Охрид, само че и да се показва общата воля за съдействие и другарство сред нашите страни. Изложбата " 100 години Требенище “ е знакова и това бе забелязано ясно през 2019 година, когато бе сбъднат нейният първи стадий в Скопие. С дейното подпомагане тогава на държавните управления на Р България и на Р Северна Македония и на министерствата на културата на трите страни НАИМ-БАН и неговите сътрудници от нашите балкански

съседи демонстрираха на необятната общност един впечатляващ като наличие и послания план, обвързван с културно-историческото завещание на Балканите.

Трите национални институции не престават своята взаимна активност, почнала от самодейността да бъде показан на обществеността в трите страни некрополът от Требенище, материали от който се съхраняват в София, Белград, Охрид и Скопие, както и да бъде разказано за неговото разкриване, изследване и запазване. Първата галерия бе извършена при доста огромен триумф през 2019 година в Скопие. За страдание, заради непредвидените условия и COVID-пандемията, идващите две изложения, които трябваше да бъдат осъществени в Белград и София, не бяха осъществени.

Днес, 3 години след края на първата галерия в Скопие, трите института основатели - НАИМ-БАН, Археологическия музей на Република Северна Македония и Националния музей на Република Сърбия - възобновяват своите старания, с цел да осъществят в цялостен размер този трогателен и значим за нашите страни план. Трите музея сплотяват своите старания в името на другарските взаимоотношения сред нашите страни и стратегически значимото партньорство в региона на културното и историческото завещание и неговото научно изследване, запазване и социализиране.

Предвижда се идващите две изложения да бъдат извършени в София през 2023 година и в Белград през 2025 година. Изложбите са отдадени на шерването на общите европейски полезности и на европейската интеграция на Западните Балкани, което е главен приоритет за политиката и на трите страни. Изложбите са добър мотив с общи старания да бъде демонстрирано богатото археологическо, културно и историческо благосъстояние на Балканите, като бъде направена поредна стъпка за неговото интернационално разпространение като неделима част от общото европейско културно завещание.

Споразуменията се подписват за период от 7 години, като изложбите, отдадени на некропола от Требенище, ще послужат за пиедестал на други взаимни планове и изложения. Предвиждат се взаимни изложения, свързани с интервалите на праисторията, както и на античните и средновековни интервали.

Като последваща стъпка от съдействието е планувано през есента на 2023 година НАИМ-БАН и водещи български музеи да гостуват в Археологическия музей на Република Северна Македония с галерия, отдадена на културата на Древна Тракия.

Трите национални музейни институции, подкрепени от министерствата на културата в техните страни, показват своята воля да създадат всичко по силите си, с цел да бъде подчертано върху положителния дух и другарска атмосфера при реализирането на този трогателен план, като бъде показано на необятната аудитория това, което ни свързва и за което би трябвало интензивно да работим – освен културното ни завещание, само че и общото ни взаимно бъдеще, се споделя в прессъобщението.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР